Olomoucká činohra si po 27 letech připomene, jaký poprask způsobí jedny zapomenuté šle. Režie slavné komedie Brouk v hlavě se ujme Janka Ryšánek Schmiedtová

12. 3. 2024 / Tiskové zprávy
Příběh plný nedorozumění, omylů, komických a absurdních situací, a současně nejhranější dílo Georgese Feydeaua Brouk v hlavě, nastuduje s činohrou Moravského divadla režisérka Janka Ryšánek Schmiedtová ve spolupráci s dramaturgyní Michaelou Doleželovou. Inscenace hry, která bude mít premiéru 15. března v 19 hodin, se na jeviště vrátí po 27 letech. Ve slavné dvojroli Viktora Emanuela Champsboisyho a Boutona se představí Lukáš Červenka.

Brouk v hlavě (1907, La Puce à l'oreille) je divadelní hra ve vaudevillovém stylu respektive fraška od francouzského dramatika Georgese Feydeaua. Jde o jeho nejhranější dílo, které je založeno na triviálním příběhu o jedné neuskutečněné nevěře. „Diváky přeneseme do hodinového hotýlku U galantní kočičky, kde si paní Marcela Champsboisy hodlá ověřit věrnost svého manžela. Situaci ale výrazně zkomplikuje existence dvou velmi podobných osob, které o sobě nic nevědí, z nichž jedna je zmíněný pan Champsboisy, vážený ředitel pojišťovny, a druhá hotelový sluha Bouton,“ přiblížila námět slavné hry dramaturgyně Michaela Doleželová.

O výběr tohoto titulu se zasloužil umělecký šéf činohry Roman Vencl, jenž oslovil režisérku Janku Ryšánek Schmiedtovou, která je olomouckému publiku již dobře známá. V Moravském divadle uvedla úspěšné inscenace Vzpoura nevěst, Dům Bernardy Alby a Rok na vsi. „Vzhledem ke skladbě letošní sezony jsme k Natěračovi, který je malou a scénicky nenáročnou komedií vhodnou i na zájezdy a open-air představení, hledali nějakou opulentnější komedii, a to, jak co se týká obsazení, tak i výpravy a kostýmů. Volba padla právě na Brouka v hlavě, který je divácky velmi oblíbený a atraktivní, a nabízí vyžití pro většinu souboru. Režisérce Jance Schmiedtové jsme už u nás v Olomouci splnili nejedno režisérské přání a režírovat tzv. dveřovou komedii bylo dalším z nich,“ uvedl Roman Vencl. „Tajně jsem doufala, že si jednou takzvanou dveřovou komedii vyzkouším, a tak – i když jsem spíš vysazená na velké moderní činohry se silnými ženskými postavami – tohle jsem si nemohla nechat ujít,“ sdělila režisérka Janka Ryšánek Schmiedtová. 

Klasická situační neboli dveřová komedie je charakteristická mistrně vystavěnou zápletkou, která je plná omylů, záměn jednotlivých osob, nedorozumění i převleků. „Upřímně, je to daleko těžší, než jsem si uměla představit. Najednou po mně nikdo nechce, abych chápala motivace postav, jejich příběhy a zlomy v myšlení. Jde totiž nejvíc o řemeslo, které má svá jasná pravidla, takovou komediální matematiku. Ačkoliv ji už dlouhé roky obdivuji, zatím se ji učím. Naštěstí mám ale vedle sebe dramaturgyni Michaelu Doleželovou, se kterou se v tomto dobře doplňujeme,“ uvedla Janka Ryšánek Schmiedtová, která ke všem svým režiím přistupuje inovativně. „Snažím se dělat věci nově, autenticky, nesahat po osvědčených, mnohokrát už užitých, vzorcích. Jde mi o to uvažovat čistě, nepodbízet se, nepodlézat divákovi, ale rozpumpovat jeho fantazii, a pak ho směle překvapovat.“

Inscenační tým doplnila výtvarnice monumentální „dveřové“ scény s historizujícím nádechem Lucie Labajová. Výrazný vizuální prvek bude tvořit light design. Výtvarnice kostýmů Markéta Sládečková se zase inspirovala obrazy malíře Toulouse-Lautreca a jejich barevnou paletou. Hudbu k inscenaci vytvořil Mario Buzzi. O pohybovou stránku se postaral Michal Chovanec.

Jedním z důvodů nasazení tohoto titulu byl i fakt, že se Brouk v hlavě dostal na jeviště Moravského divadla dosud jen jednou, a to v roce 1997. Tehdy se režie ujala Lída Engelová a hlavní dvojroli svěřila Dušanu Urbanovi, který se jako host v roli Augustina Ferraillona představí i v aktuálním uvedení. Jeho choť, jíž potrápil brouk v hlavě, před lety ztvárnila Ivana Plíhalová.

Janka Ryšánek Schmiedtová do slavné dvojrole obsadila Lukáše Červenku. „Myslím, že tato dvojrole je velikým oříškem i pro mnohem zdatnější herce, než jsem já. Měnit, a to téměř v několika sekundách, charaktery postav, nesplést se a vědět, že teď jsem jiná postava, která jedná odlišně, dá člověku zabrat. Je to ovšem také výzva a výzvy já mám rád,“ uvedl herec, jemuž bude po boku v roli paní Champsboisy stát Vendula Nováková. V inscenaci bude hrát téměř celý činoherní soubor, který ztvární jednotlivé excentrické postavy zamotávající děj do stále absurdnějších situací.

„Dveřové komedie nejsou pro režiséra a herce, na rozdíl od publika, obvykle žádná „legrace“. Stojí za tím velké úsilí a soustředění. S režisérkou Jankou Ryšánek Schmiedtovou je však i náročné zkoušení pro soubor příjemně stráveným časem a na výsledek se moc těším. Přeji celému inscenačnímu týmu vydařenou premiéru a spokojené diváky,“ uvedl ředitel Moravského divadla David Gerneš. „Z naší vzájemné spolupráce vždy vzešly nadprůměrné inscenace a já věřím, že ani Brouk v hlavě nebude výjimkou,“ uzavřel Roman Vencl.

 

Pavlína Dočkalová Tisková mluvčí/ PR

Ke stažení

brouk-v-hlave-foto-dan-schulz-1.zip zip 101 MB